Gateau Marcel. Wonderfully rich and easy to make chocolate tart.

 



English:

This cake is a perfect match for any chocolate lover. It has wow-effect and is great for when you have guests over. And it is a super simple, wonderfully delicious cake recipe.
This cake doesn’t contain gluten and it has minimal lactose.

You need

  • 175 g dark chocolate
  • 175 g butter
  • 175 g sugar
  • 6 egg yokes, pasteurised
  • 6 egg whites, pasteurised
  • A little extra butter and sugar
  • Cocoa powder

Turn on your oven to ca. 175 degrees celcius.

Melt the butter and chocolate over a “bagno Maria” (water bath).

Whip the egg yokes light and fluffy with half the sugar. Once they are very light yellow and airy, add the mixture of melted butter and chocolate little by little, while you still whip it.

Then you whip the egg whites with the rest of the sugar until they are fluffy and like a merengue batter.

Slowly and gently mix the egg whites and the chocolate/eggyoke-mix together. Be careful as you mix it, so you keep as much air in the mixture as possible.

Smear butter on a springform and sprinkle it with sugar (As much sugar as can stick to the butter), this way the cake will let go of the springform easier once cooked.

Put half the batter in the buttered springform, and bake it for 25-30 minutes in you 175 degrees C oven. Meanwhile the other half of the batter goes in the fridge.

Once the cake is cooked take it out of the oven and let it cool down a little. The middle of the cake will deflate and leave a perfect little nest for the rest of the dough. Add the rest of the dough to the cooled down cake. And put it in the fridge for at least a couple of hours. You can leave it in the fridge over night.

Before serving it, powder it with cocoa powder. You could also decorate it with leaf gold and chocolate flakes.

Delicious… And easy!

Dansk
:

Den her kage er perfekt til enhver chokolade elsker. Den har virkelig wow-effekt og er fantastisk til når du har gæster på besøg. Og så er det en super enkel, vidunderligt lækker kage opskrift.
Kagen er glutenfri og indeholder minimale mængder laktose.

Du skal bruge:

  • 175 g smør
  • 175 g mørk chocolade
  • 175 g sukker
  • 6 æggehvider, pasteuriserede
  • 6 æggeblommer, pasteuriserede
  • Lidt ekstra smør og sukker
  • Kakaopulver

Tænd din ovn på ca 175 grader.

Smelt chokoladen og smørret sammen i et “bagno Maria” (vandbad).

Pisk æggeblommerne lette og luftige med ca halvdelen af sukkeret. Når de er helt lysegule og luftige tilsætter du langsomt smør/chokoladeblandingen mens du stadig pisker.

Pisk æggehviderne lette og luftige mens du tilsætter resten af sukkeret.

Derefter vender du æggehviderne lidt efter lidt i chokolade/æggeblomme blandingen. Vend det forsigtigt sammen så du bevarer så meget af luften i dejen som muligt.

Smør en springform med smør og drys sukker på. Så meget sukker som kan sidde fast i smørret. På den måde slipper kagen lettere springformen efter bagning.

Hæld halvdelen af dejen i den smurte springform, og bag den i 25-30 minutter i den forvarmede ovn. Resten af dejen stilles på køl.

Når kagen er bagt tager du den ud af ovnen og stiller den på køl. Den falder sammen på midten, og det er meningen. Dermed skabes der en fordybning, som du nu kan fordele resten af dejen (eller moussen kan vi kalde den) ned i.

Stil kagen på køl i mindst et par timer, eller natten over. Før den serveres pudres den med kakaopulver eller pyntes med fx chocoladeflager og bladguld.

Lækker kage… Og virkelig nem at lave.

Advertisements

One thought on “Gateau Marcel. Wonderfully rich and easy to make chocolate tart.

  1. Den lyder meget lækker

    Sendt fra min iPad

    > Den 04/06/2015 kl. 21.33 skrev Casa Voltolina : > > >

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s