Easy peasy non messy healthy carrot buns!

20131011-150318.jpg

 

English:

Do you like freshly made buns, but don’t have the time, energy or the machine-power to knead a dough? Do you dislike sticky fingers?… Here’s the recipe for you! :o)
These carrot buns are both healthy and delicious! I still have not found a person that disliked them. My brother gave me this recipe years ago… and I keep returning to it, it’s never gone wrong.

Here’s what you need.

5-6 dl lukewarm water.
50 grams of fresh yeast (or the dried equivalent)
1 table spoon of sugar
1 teaspoon of salt.
1/2 dl oil
2-3 grated carrots
150 g oat flakes
75 g sunflower seeds.
Ca. 600 g wheat flour

Mix the yeast and the lukewarm water. Add sugar, carrots, oat, sunflowerseeds, oil and salt and mix. Then add the flour, a little at a time. Stir it with a big spoon. You need to end up with a dough that has more or less the consistensy of thick oatmeal. Very sticky and thick. leave the dough to raise in the bowl for 30-60 minutes. Then place the buns on a baking tray with baking paper using two spoons . Allow them to raise again for 15-20 minutes and bake for 20 minutes at 200 degrees (celcius) .

You never have to touch the dough with your hands.

The buns stays nice and moist for days because of the grated carrots, and they can be frozen down, so you have fresh rolls ready anytime. They are super goodwith butter and a slice of cheese. You can replace the carrots with beetroot if you want pink buns. and as you get to know the recipe, you can add other seeds, and other flours .

 

Dansk:

Kan du lide friskbagte boller, men har ikke tid , energi eller maskin-kræfter til at ælte en dej? Kan du ikke lide fedtede fingre ? … Her er opskriften for dig! :o)
Disse gulerod boller er både sunde og lækre!  Jeg har stadig ikke fundet en person, der ikke brød sig om dem. Min bror gav mig opskriften på dem for flere år siden, og jeg bliver ved med at vende tilbage til dem, de går simpelthen aldrig galt.

Her er, hvad du har brug for .

5-6 dl lunkent vand.
50 gram frisk gær ( eller tørgær)
1 spiseske sukker
1 tsk salt.
1/2 dl olie
2-3 revne gulerødder
150 g havregryn
75 g solsikkefrø .
Ca . 600 g hvedemel

Bland gær og lunkent vand . Tilsæt sukker, gulerødder, havre, solsikkefrø, olie og salt og rør det sammen. Tilsæt derefter mel, lidt ad gangen. Rør det med en stor ske. Du skal ende op med en dej , der har mere eller mindre konsistens som tyk havregrød. Meget klistret og tyk. Lad dejen hæve i skålen i 30-60 minutter. Læg derefter bollerne på en bageplade med bagepapir ved hjælp af to spiseskeer. Lad dem til at hæve igen i 15-20 minutter og bag dem i 20 minutter ved 200 grader (celcius ) .

Du behøver aldrig at røre dejen med hænderne.

Bollerne holder sig pæne og fugtige i dagevis på grund af de revne gulerødder, og de kan fryses ned, så du har friske boller klar når som helst. De er super gode med smør og en skive ost . Du kan erstatte de gulerødderne med rødbeder hvis du vil have lyserøde boller. og efterhånden som du lærer opskriften at kende kan du tilsætte andre frø, og andre melsorter.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s